Debbie kwam breed glimlachend mijn praktijk binnen, want het was deze week heel goed gegaan, zei ze. Ze had me woensdag al een berichtje gestuurd om te vertellen dat er al 0,9 kg vanaf was en ze was sinds niet meer op de weegschaal gaan staan. Nu hoopte ze dat er minstens nog een kilogram vanaf was, want als er in 2 dagen tijd 0,9 kg vanaf kon gaan was die kans groot, dacht ze.

Maar helaas voor Debbie was er nu in totaal “maar” 1,3 kg vanaf. Voor Debbie viel dat tegen, ik vond het juist heel veel in een week tijd.

De opdracht voor de afgelopen week was bijhouden wat Debbie gewend was te eten, het in kaart brengen van haar leefstijl zoals ze die normaal gesproken is.

Het is heel normaal dat je dan ook al wat afvalt, omdat het toch een drempel geeft om te snoepen en te snacken als je het opschrijft, maar het is wel fijn om te weten wat het uitgangspunt is. En nu is dat wat lastiger te bepalen, maar goed, daar kwamen we in het gesprek natuurlijk wel uit.

Ook als Debbie volgens de nieuwe, gezonde leefstijl gaat leven, is het niet aan te raden om meer dan een kilogram te verliezen per week. Een halve tot een hele kilogram is perfect, dan kan het lichaam zich rustig aanpassen, je huid kan zich aan dat gewichtsverlies aanpassen en je bent niet op een streng dieet maar je past dingen aan die je vol kunt houden. De kans is dan echt veel groter dan het er ook echt blijvend vanaf blijft.

Bij de start van een gezond leefpatroon kan het de eerste weken wel snel gaan omdat je wat meer vocht verliest, maar het is zeker geen streven om dat gedurende langere tijd te doen.

Debbie en ik hebben gekeken naar de verbeterpunten in haar leefstijl en dat waren voor haar de volgende:

  • Meer water drinken, ze dronk nog geen liter per dag. Anderhalve tot twee liter per dag is echt belangrijk voor het goed functioneren van je lichaam.
  • Meer vezels eten, ze at te veel producten zonder of met weinig vezels. Meer vezels geven ook langer een voldaan gevoel, wat maakt dat je minder zult snaaien tussendoor. Maar ook bij meer vezels is het heel belangrijk om voldoende te drinken, anders kun je er juist last van krijgen.
  • Debbie at gemiddeld maar één stuk fruit per dag, ze gaat nu zorgen voor twee stuks per dag. Daarmee heeft ze extra vitamines en vezels in haar eetpatroon.
  • Debbie kwam wel aan voldoende groenten per dag, ruim 250 gram. Daar hoeft ze niets aan te veranderen.
  • Het ontbijt schoot er de afgelopen week regelmatig bij in, maar net zo goed als je zorgt dat er brandstof in je auto zit voordat je gaat rijden, moet je dat met je lichaam ook doen. Dus Debbie gaat zorgen dat ze ‘s morgens altijd iets eet voordat ze aan de gang gaat. Als het je echt moeite kost om wat te ontbijten, probeer dan in ieder geval een stuk fruit of wat yoghurt te pakken, iets wat voor jou makkelijk te pakken en te verteren is.
  • Als laatste hebben we afgesproken dat Debbie meer gaat bewegen. Ze sport niet en is erg druk, voor de kinderen hoeft ze niet meer zo veel te bewegen als ze deed toen ze er nog steeds achteraan moest lopen. Ze gaat de komende week zorgen dat ze gemiddeld iedere dag 30 minuten beweegt. Dat kan zijn door een stuk te gaan wandelen, door te gaan fietsen, maar ook door serieus in de tuin te werken, door de trap te pakken in plaats van de lift, door het huis een grote schoonmaak te geven, noem maar op. Alles wat in de eetmeter vermeld staat kun je doen, zolang je maar zorgt dat je het in een stevig tempo doet. Even wat uitgebloeide bloemen uit de struiken plukken valt niet onder beweging.

Komende maandag komt Debbie weer terug, dan gaan we kijken of het haar lukt om deze afspraken vol te houden.

Veel liefs,

Ingrid

💛