Debbie is 49, ze is getrouwd, heeft 2 puberkinderen in huis en heeft een drukke baan.

Tijd om gezond te koken heeft ze niet echt en ook het sporten schiet er vaak bij in.

Maar in de afgelopen jaren is Debbie aangekomen en die kilo’s zitten haar steeds meer in de weg.

Omdat vandaag de lente begint heeft ze vandaag uitgekozen als startpunt om beter voor zichzelf te gaan zorgen en ik mag haar daar bij helpen.

Debbie vindt het leuk als ik haar traject met jou deel, maar liever niet herkenbaar, zelfs haar naam is niet echt Debbie. Daarom ook geen foto’s van Debbie, maar wel berichten over haar struggles die waarschijnlijk heel herkenbaar zullen zijn voor jou. De adviezen en tips die ik Debbie geef zal ik ook met jou delen, zodat je je eigen traject thuis kunt volgen.

Vandaag is het startpunt bepaald, ze weegt 85,4 kg en 1.73 m. lang.

Dat wil zeggen dat haar BMI 28,5 is, dat is te hoog. Debbie wil heel erg graag terug naar een gewicht onder de 75 kg, 11 kg is haar streven. Maar omdat het traject met mij in eerste instantie 3 maanden duurt en ze eerst zal moeten ontdekken welke gezonde leefstijl het best bij haar past, is haar streefgewicht in dit traject 79, 4 kg, dus 6 kg eraf in 13 weken.

Dat is een perfect streven, omdat je dan niet op een dieet hoeft maar gezonde eetgewoontes moet aanleren en daarmee heerlijk kunt blijven genieten van eten en drinken, alleen dan met mate. Als ze 6 kg verliest, verlaagt ze haar BMI naar 26,5 dus dat zou een enorme winst zijn.

Zodra ze haar uiteindelijke streefgewicht bereikt is haar BMI 24,9, dat is goed. Dus haar streven is een heel goed, gezond streven en samen gaan we ervoor!

Mijn eerste advies is om een week bij te houden in de eetmeter van het Voedingscentrum wat ze normaal gesproken eet en drinkt op een dag. Nog even geen rekening houden met wat beter is, maar kijken wat tot nu toe een normaal eetpatroon is, zodat we kunnen zien waar de winst te behalen is op een manier die toch echt bij Debbie past. Uit ervaring weet ik dat cliënten dan toch al wel wat minder gaan eten, omdat het een drempel is om het op te schrijven. Dat is niet erg, maar zorg wel dat je dan voor jezelf weet wat je normaal gesproken zou hebben gegeten en zorg dat jezelf niet op een streng dieet zet. Dat kun je nooit volhouden, dat heb je waarschijnlijk al vaak genoeg geprobeerd.

Mijn tweede advies is om deze week ook bij te houden hoeveel je bewogen hebt. Ook dat kun je noteren in de eetmeter. En ook daarvoor geldt dat we willen weten wat normaal is, maar meer bewegen is altijd goed, dus ze zorgt dat ze ook hier weet wat normaal was en wat nu extra is.

Als laatste geef ik Debbie de tip om in een schriftje bij te houden hoe haar dagen gaan. Ze moet het ook noteren als het goed gaat, erin zetten hoe ze zich voelt, waarom ze zich zo voelt. En als ze dan moeilijke momenten krijgt in de komende weken, kan ze in haar schriftje zien hoe ze dat de vorige keer heeft opgelost maar ook hoe ze zich voelt als het goed gaat zodat dat een motivatie is om vol te houden. Iedere dag dat je volgehouden hebt wat je je had voorgenomen, iedere moment waarop je een foute keuze hebt weten te weerstaan, iedere keer dat je trots op jezelf was om wat je gegeten, gedronken of bewogen hebt, al die momenten vergeet je te snel als je ze niet noteert. Terwijl dat de momenten zijn die je erdoor slepen als het even tegen zit.

Ook gaat ze in het schriftje maaltijden, tussendoortjes en recepten zetten die ze heeft uitgeprobeerd en die ze lekker vond, zodat ze bij weinig tijd niets nieuws hoeft uit te proberen maar op de recepten kan terugvallen.

Met deze opdrachten en tip gaat Debbie weer naar huis, ze is heel blij dat ze eindelijk deze stap heeft gezet en ze heeft er zin in en volgende week komt ze op dezelfde tijd naar mijn praktijk.

Veel liefs,

Ingrid

💛