’s Avonds geen puf meer om op te ruimen?

Je herkent het vast wel, dat je ’s avonds doodmoe op de bank ploft omdat je een drukke dag op je werk hebt gehad, omdat de kinderen niet naar bed wilden, omdat je alle ballen weer in de lucht hebt moeten houden.

En dan lig je daar, op die bank, en je hebt echt geen puf meer om ook nog eens op te ruimen. Maar om je heen ligt van alles en de was in de mand lijkt steeds jouw naam te roepen. De spullen op tafel zouden echt uitgezocht moeten worden want anders betaal je dadelijk weer een rekening te laat omdat hij niet zichtbaar meer was onder alle papieren. Herken je die situatie ook?

Hoe is dat bij jou in huis?

Kijk eens om je heen als je lekker thuis bent. Wat zie je dan? Is het er spik en span, alles netjes opgeruimd? Als je iets zoekt, kun je het dan gemakkelijk vinden?

Of is het zoals het bij mij vaak was, rommelig, de laden en kasten liggen volgepropt zodat er zo min mogelijk in het zicht ligt? Opgeruimd voor het oog, maar zodra ik iets nodig had kon ik het niet vinden. In het eerste geval zou ik het heel fijn vinden als jij jouw tips met mij zou willen delen, want dan kan ik waarschijnlijk nog heel veel van jou leren. Dus mail me alsjeblieft!

Maar verder is deze blog dan niet nodig voor jou, dan kan ik alleen maar zeggen, ga zo door.

Voor alle anderen, ik denk dat dat de meerderheid is, is dit wel een belangrijke blog.

Wat doet dat rommelige huis met jouw brein?

Om rust in je hoofd en in je lijf te creëren, moet je ook rust in je omgeving creëren. Als je iets aan je leefstijl, aan je gewicht wil doen, is die rust ook heel erg belangrijk.

Hoeveel tijd ben je extra kwijt omdat je je sleutels steeds kwijt raakt en hoeveel tijd ben je extra kwijt omdat je je administratie eerst bij elkaar moet zoeken voordat je hem bij kunt werken? En zo zijn er vast nog veel meer voorbeelden te bedenken.

En al die extra stress die je daardoor hebt, kan leiden tot extra snacken voor de televisie omdat je gefrustreerd bent.

Het kost je ook veel tijd en energie!

Het kan zorgen voor minder beweging of minder gezond koken, gewoonweg omdat je er de tijd of de energie niet meer voor hebt doordat je zoveel extra tijd aan zoeken en extra energie aan de stress kwijt bent.

Onrust om je heen zorgt voor onrust in je hoofd, dus moet je zorgen voor meer rust in je omgeving.

Tips om weer rust in je huis te krijgen

Ik geef je wat tips om die rust te creëren, kijk maar eens welke jij kunt gaan uitproberen.

  • Begin niet ineens met het opruimen van een heel huis, zelfs niet een hele kamer, maar begin met (een gedeelte van) je kledingkast bijvoorbeeld. En doe de volgende dag weer een stuk van de kast, of, als je de kast al af hebt, bijvoorbeeld je nachtkastje. Doe zo iedere dag een stukje van je slaapkamer en je zult zien dat met weinig tijd per dag, je na een week een heerlijk opgeruimde slaapkamer hebt. Heel goed ook voor je nachtrust, want ook daarvoor geldt dat je ’s nachts echt beter uitrust als je in een rustige omgeving ligt. 
  • Maak 3 stapels van de spullen die je uitzoekt. Een stapel spullen die je wilt houden, een stapel spullen die weg kan en een stapel waar je over twijfelt. De spullen die je houdt kun je vervolgens netjes opbergen, de spullen die weg kunnen doe je meteen weg. De spullen waar je over twijfelt doe je in een doos en zet je weg. Als je het na een jaar nog niet gebruikt hebt, kan het hoogstwaarschijnlijk weg! 
  • Als je iets in 5 minuten op kunt ruimen, doe het dan meteen. Laat het niet ergens liggen, want dan stapelen ook die kleine dingen zich op en worden een onoverkomelijke berg. Meteen even doen kost je geen tijd, levert je wel veel op. 
  • Zorg dat de spullen die je opruimt een vaste plek krijgen. Bijvoorbeeld je sleutels altijd in het zelfde bakje op dezelfde plek. Dat wordt een automatisme waardoor je nooit meer je sleutels kwijt bent. 
  • Als je je hele huis gedaan hebt, zorg dan dat je iedere dag 10 tot 15 minuten door je huis loopt om op te ruimen. Als je dat iedere dag doet, blijft je huis mooi opgeruimd, kun je steeds alles terug vinden en is het in jouw hoofd ook een stuk rustiger.

Er zijn natuurlijk nog veel meer tips te bedenken, ga eens na wat voor jou werkt en probeer jezelf dit plezier te doen. Je zult zien dat je je veel beter gaat voelen, de energie die dat oplevert kun je dan omzetten in positieve motivatie om je leefstijl en je gewicht aan te pakken. Win-win-situatie dus.

Veel succes ermee, geniet van het resultaat strakjes!

Veel liefs,

Ingrid

💛