Zou jij jezelf het liefste willen verstoppen?

Herken je het gevoel dat je je het liefste zou willen verstoppen?

Jezelf verstoppen, enkel en alleen omdat jij je niet prettig voelt over hoe je eruit ziet?

Ik had dat vroeger eigenlijk altijd en waar mogelijk ging ik niet naar feestjes of andere gelegenheden, omdat ik bang was om mezelf te laten zien.

Als ik terugdenk aan die tijd kan ik zo verdrietig zijn om wat ik mezelf aandeed, wat ik allemaal gemist heb, om het verdriet wat ik in die tijd had.

Invloed Social Media

Als we op social media kijken zien we prachtige foto’s van zoveel mooie mensen met ideale maten en geweldig haar, ze kunnen een vuilniszak aantrekken en dan zijn ze nog mooier dan jij zelf.

Tenminste, dat denk je dan. Maar is dat ook zo?

Jij kunt niet achter de foto kijken, maar, veel belangrijker, je kunt wel naar jezelf kijken.
Want wat maakt het uit hoe een ander is, hoe een ander eruit, wat een ander weegt?
Waarom zou jij jezelf daarmee moeten vergelijken?

Als we er allemaal hetzelfde uit zouden zien, zou de wereld dan echt mooier worden?

We zijn allemaal uniek

Ik denk persoonlijk dat de wereld er ongelofelijk saai van zou worden, het is maar goed dat we allemaal uniek zijn.

En het is dus belangrijk dat jij jezelf ziet als een uniek mens, zoals jij is er geen een. En dat maakt jou ongelofelijk waardevol, voor jezelf, voor je gezin, voor je omgeving, voor de wereld.

En als jij, enkel en alleen voor jezelf, besluit dat er iets niet goed genoeg is, iets waar je iets aan kunt doen, dan is dat natuurlijk helemaal prima, maar doe het niet omdat je anderen op Facebook gezien hebt en vindt dat jij daar op moet lijken!

Motivatie vanuit jezelf

Redenen om iets aan je gewicht te doen moeten echt vanuit jezelf komen, alleen dan ben je echt gemotiveerd.

Goede redenen zijn je gezondheid, je zelfbeeld, hoe je in je vel zit.

Als jij diabetes type 2 hebt omdat je te zwaar bent, is dat een heel goede reden om iets aan je gewicht te doen.

Wat vind jij zelf nou echt van jezelf?

Als jij je niet prettig voelt in je lichaam, omdat alles te strak zit, omdat je niet blij bent met jouw spiegelbeeld, is dat ook een heel goede reden. Dus niet omdat anderen niet blij zijn met hoe jij eruit ziet, maar omdat jijzelf niet blij bent met hoe je eruit ziet.

Als je merkt dat je niet de dingen kunt doen met je kinderen die je graag zou doen, omdat je er door je gewicht de energie niet voor hebt, is dat een heel goede reden.

Maar niet omdat een ander tegen jou zegt dat je zo toch niet voor je kinderen kunt zorgen. Jij weet zelf heel goed of het wel of niet nodig is en de motivatie moet uit jouw zelf komen.

Wat voel jij echt van binnen?

Dus ga voor jezelf eens na hoe jij je voelt, waar je verdriet, je frustratie, je ontevredenheid met jezelf vandaan komt.

Is dat omdat jij zelf last hebt van jouw gewicht of van hoe jij eruit ziet? Of is dat omdat de wereld om jou heen jou het gevoel geeft dat je er last van moet hebben?

Wat zijn de voor- en nadelen

Maak voor jezelf een lijstje met wat voor jou persoonlijk de voordelen en de nadelen zijn van gewichtsverlies. En vervolgens bewaar je dat lijstje zodat je het steeds als je twijfelt terug kunt kijken. Welke keuze je ook maakt, jouw lijstje is jouw reden voor jouw keuze en bij twijfel haal je daar je motivatie uit.
Je lijstje is waarschijnlijk nooit af, er zullen voordelen en nadelen bij kunnen komen. Zet die er gewoon bij, misschien beïnvloeden ze je keuze, maar dat is oké.

Zolang je maar steeds weer terug kunt zien waarom je jouw keuze gemaakt hebt, want je hebt maar één leven en in dat leven heb je geen negatieve invloeden van Facebook of Instagram nodig.

Maak jouw keuze 

En welke keuze je ook maakt, als je daar behoefte aan hebt, help ik je graag. Als ervaren gewichtsconsulente en bovendien life coach kan ik je helpen met het bereiken van een gezonde leefstijl, van jouw gezonde gewicht maar ik kan je ook helpen met het verbeteren van je zelfbeeld, van jouw gevoel van eigenwaarde.

Dat zijn dingen die zoveel invloed op elkaar hebben dus in ieder leefstijltraject worden al die onderdelen belicht.

Maar eerst, maak dat lijstje en bepaal voor jezelf wat voor jou goed is. Jij bent het waard om voor jezelf te kiezen en je welzijn niet afhankelijk te laten zijn van wat anderen van jou vinden.

Veel liefs,

Ingrid

💛