Willen ontspannen maar niet kunnen loslaten

Heb jij ook weleens het gevoel dat je problemen niet los kunt laten? Dat je op vakantie bent maar nog steeds met de problemen van thuis bezig bent? Dat je tijd hebt voor ontspanning maar nog steeds niet aan uitrusten toekomt?

Ik heb zo genoten de afgelopen weken, we zijn in Luxemburg gaan kamperen en als je al ooit stukken van het Mullerthaltrail gelopen hebt, dan weet je waar ik het over heb. Het is zo mooi daar, echt een aanrader.

De afgelopen maanden heb ik het door privé-omstandigheden extra druk gehad, ik was echt aan ontspanning toe. En zelfs tijdens het wandelen merkte ik dat ik steeds weer nadacht over de dingen die thuis spelen of gespeeld hebben, waardoor ik toch niet echt ontspannen was.

Mindful wandelen helpt, echt waar!

Ik heb me de afgelopen maanden in mindfulness verdiept en kwam daar de intentionaliteitsoefening tegen. Volgens mindfulness moet je, als je de richting van je leven wilt veranderen, je intentie sturen. Bijvoorbeeld, als je last heb van emotie-eten en je wilt daarvan afkomen, moet je eerlijk kijken naar de gedachten, rationalisaties, intenties en attitudes die je hebt over jouw eetgewoonten. Nu vond ik dat best een moeizame omschrijving, maar ik ben het gaan oefenen met simpele dingen, bijvoorbeeld tijdens het wandelen. Toen ik ermee begon, oefende ik intentionaliteit 5 minuten per keer, waarbij ik in die 5 minuten intenties verzin voor alles wat ik doe.

Als je dat zelf ook wilt proberen, dan kun je dit het makkelijkste in stilte doen, waarbij je niet wordt gestoord.

In Luxemburg deed ik het tijdens het wandelen, omdat ik dus toch steeds weer met die problemen thuis bezig was. Bij iedere stap die ik zette realiseerde ik me waarom ik die stap zette, ik wilde vooruit komen. Ik realiseerde me hoe mijn voeten neerkwamen, ik voelde heel bewust of dat op harde of zachte, natte of droge, vlakke of ruwe ondergrond was. Omdat ik zo bewust liep, had mijn geest geen gelegenheid om de problemen op de voorgrond te zetten, ik kon dat makkelijk een uur volhouden en genoot van de rust in mijn hoofd, dat was zo fijn!

Als je deze oefening moeilijk vindt of het niet te lang vol kunt houden of misschien niet lang wilt doen, dan is het tellen van je stappen ook een manier om alleen maar met het wandelen bezig te zijn. Dat deed ik ook vaak, omdat je daarmee nog makkelijker rond kunt kijken naar de prachtige natuur.

En de intensionaliseringsoefening kan ook helpen tijdens het (emotie-)eten

Zodra je doorhebt hoe de intensionaliseringsoefening werkt, kun je het ook gaan doen als je eet. Aanvaard dat je je best doet om iedere keer als je wat eet dat bewust doelgericht te doen.

Er kunnen positieve maar ook negatieve gedachten opkomen. Probeer de negatieve gedachten niet aan te houden maar er een positieve intentie voor in de plaats te laten komen. Je geest gaat uiteindelijk, als jij dit maar genoeg oefent, ook die positieve intenties volgen. Succes!

Veel liefs,

Ingrid