Gezond eten, hoe dan?

De meeste mensen zullen, als ze willen afvallen, gaan kijken naar wat er van het dagelijks menu af kan of sterker nog, wat er van het menu af moet om gewicht kwijt te kunnen raken. Maar vaak is het probleem dan, dat je zo weinig mag eten, dat je jezelf op zo’n streng dieet zet, dat je er de hele dag honger van hebt. En dan wordt het een flinke kluif om je aan zo’n dieet te houden, want wie kan er nou de hele dag weerstand bieden aan al het eten wat er voorbij komt, als je zo’n honger hebt?

Koolhydraten

We hebben allemaal voldoende voedingsstoffen nodig om ons lijf aan de gang te kunnen houden. En er zijn veel mensen die kunnen volstaan met voornamelijk eiwitten en vetten, maar ook de koolhydraten zijn hard nodig. We hebben ze nodig voor onze hersencellen, rode bloedlichaampjes, niermergcellen en melkklieren hebben glucose (een vorm van suiker) nodig als belangrijkste energieleverancier. Verder zijn vezels ook (onverteerbare) koolhydraten, noodzakelijk voor onze stoelgang.

Eiwitten

Eiwitten zijn nodig voor ons spier- en botweefsel, de groei van ons lichaam. Haren, nagels, huid en bloedvaten bestaan voor het grootste gedeelte uit eiwitten. Voor de spijsvertering hebben we enzymen nodig, dat zijn ook eiwitten. Heel belangrijk dus om aan voldoende eiwitten te komen, om ons lichaam gezond te kunnen laten worden en blijven.

Vetten

In onze vetinname schrappen we het meest als we willen afvallen, maar vet is wel een belangrijke brandstof voor je lichaam. Vet zorgt er voor dat vetoplosbare vitamines, zoals vitamine A, D en E in de darmen opgenomen kunnen worden. In onverzadigd vet zitten essentiële vetzuren. Zij spelen een belangrijke rol bij het verminderen van de kans op hart- en vaatziekten.

Het is wel heel belangrijk om op te letten met verzadigde vetten, kies voor onverzadigde vetten en vermijd de transvetten.

Welke verdeling is verstandig?

Een aanbevolen verdeling is als volgt:

  • Eiwitten, 10% van je voeding
  • Koolhydraten, 40 tot 50% van je voeding
  • Vetten, 20 tot 40% van je voeding.

Als je af wilt vallen is het verstandig om het aandeel vetten te verlagen tot 30%, maximaal 35%.

Voorbeeldmenu

Een voorbeeld van een goed uitgebalanceerd dagmenu vind je hier. Het is een menu, uitgaande van 1700 kCal op een dag.

Als je besluit met mij  te willen gaan werken, krijg je menu’s die echt zijn geschreven voor jou, voor jouw lichaam en jouw energiebehoefte. Dit menu is een menu om eens te ervaren hoeveel je eigen mag, zelfs moet eten om je lichaam van de juiste voeding te voorzien en ondertussen af te vallen. Een leefstijl die je ook na het afvallen goed kunt volhouden en dat is uiteindelijk het doel, zodat je niet, na het afvallen, terugvalt in oude gewoontes en daarmee weer op je oude gewicht uitkomt.

Geniet van de recepten en ervaar hoe lekker goed en gezond eten kan zijn. Ik ben heel benieuwd naar je reactie!!

Veel liefs,

Ingrid