Bewegen? Waarom dan?

Dat was wat ik vroeger altijd dacht. Ik vond het niet leuk om te sporten, al vond ik als kind teamsporten wel leuk. Maar dat was omdat het gezellig was, het ging mij nooit om de beweging zelf. Toen ik echt te zwaar werd en ik moest de sportkleding aan waarin ieder rolletje zo goed zichtbaar was, nee, toen  was ook de gezelligheid van het team niet meer voldoende om me te motiveren. Het voelde voor mij als een straf, ik moest gaan sporten omdat ik te zwaar was. Gelukkig voor mij is er sinds toen veel veranderd, maar daar is wel een lange tijd overheen gegaan.

Er zijn meer mogelijkheden dan de sportschool

Ik moet er zelf niet aan denken dat ik in een sportschool zou moeten gaan sporten. Maar dat is ook niet nodig, er zijn zoveel vormen van beweging mogelijk, er is altijd wel iets te bedenken wat bij jou past.

Jaren geleden gaf mijn zoon aan dat hij met mij wilde gaan hiken. Ik wist nog net wat hiken was, maar veel verder kwam ik eigenlijk niet. Ik had geen wandelschoenen, zeker niet voor in de bergen, ik had enorme hoogtevrees, ik had een slechte conditie en vooral, ik was liever lui dan moe. Maar hij mocht die keer kiezen wat hij wilde gaan doen en hij koos daarvoor. Dus ik ging met hem hiken, we zorgden dat we een goede wandeluitrusting hadden en gingen 4 dagen met een rugzak en een tentje in de Eifel wandelen. Heerlijk, ik kan niet anders zeggen. Wat een geweldige rustgevende manier om je in te spannen. En echt, ontspanning door inspanning.

Een verslaving geboren

Toen ik een aantal jaar later een nieuwe partner kreeg die ook graag ging wandelen, leverde dat prachtige wandelingen op, met name in Engeland. Het Lake District is een aanrader, geloof me.

Ik ben me in de loop van de jaren steeds meer gaan realiseren wat wandelen voor mij doet. Ik vind het heerlijk om mijn wandelschoenen aan te trekken en gewoon van huis uit aan te lopen. Geen gedoe, niet ergens naar toe fietsen of rijden, geen sportkleding aan maar gewoon makkelijk zittende kleding die helemaal niet ieder onsje teveel hoeft te laten zien, ik ben heerlijk op mijn gemak als ik aan het lopen ben. En ja, ik mis het enorm als ik er een tijdje door wat voor omstandigheden dan ook niet toe gekomen ben.

Advies Gezondheidsraad

Iedere vorm van beweging helpt je om fit en gezond te blijven, het helpt om het risico op hartproblemen, beroerte en diabetes te verkleinen. Je krijgt er sterkere botten en spieren van, het is goed voor je longcapaciteit en het kan ook nog eens sommige vormen van kanker voorkomen. Onderzoek heeft bovendien opgeleverd dat het ook nog eens goed voor je hersenen is, ze blijken er beter van te werken.

Geen wonder dat de Gezondheidsraad adviseert iedere week minstens 150 minuten aan cardio te doen en daarnaast ook 2 keer per week spier- en botversterkende oefeningen. 

Het hoeft natuurlijk niet wandelen te zijn, je kunt ook gaan fietsen, gaan voetballen of handballen, zolang je maar beweegt op een manier die jij leuk vindt.

En dan de beloning!

Afgezien van het feit dat je je veel lekkerder voelt als je bewogen hebt, kan het ook betekenen dat je je niet schuldig hoeft te voelen als je een keer wat extra’s pakt. Van mij hoef je je nooit schuldig te voelen, dat weet je inmiddels, in een gezonde leefstijl hoort ook af en toe wat lekkers thuis.

Maar wie weet motiveert dit lijstje je nog wat meer om extra te bewegen. Hierin staan gemiddelden, het maakt veel uit hoeveel er bijv. in een portie friet gaat of hoe stevig je doorloopt, maar het helpt je vast wel om er bewuster van te genieten. 

Voedingsmiddel Wandelen
1 zak friet 109 min
1 bitterbal 10 min
1 saucijzenbroodje 72 min
1 kroket 37 min
1 bakje mager yoghurt 12 min
1 bakje volle yoghurt 20 min
1 glas vruchtensap 12 min
1 glas wijn 16 min
1 plak cake 30 min
1 plak ontbijtkoek 14 min
1 stuk slagroomgebak 63 min

 Teveel alcohol is niet goed, maar als ik een paar uur gewandeld heb smaakt mijn glaasje wijn toch echt wel extra lekker!

Laat me eens weten hoe jij aan voldoende beweging komt, ik ben benieuwd!

Veel liefs,

Ingrid