Het grote geheim

Er wordt me vaak gevraagd wat nu eigenlijk het grote geheim is, hoe kan het dat je gewicht kwijt raakt zonder dat je op dieet gaat. Maar er is helemaal geen geheim, integendeel, ik zou het wel van de daken willen schreeuwen. Want het heeft mij zoveel meer gebracht dan alleen een slanker lijf, dat gun ik jou ook.

Burn-out

Toen ik in een burn-out terecht kwam werd ik met mijn neus op de feiten gedrukt, ik liep mezelf compleet voorbij. Ik deed zo ontzettend veel op de automatische piloot, mensen die een burn-out gehad hebben zullen dat wel herkennen. Maar ook zonder een burn-out doe je veel te veel op de automatische piloot, het was voor mij een groot deel van de oorzaak van mijn burn-out. We hebben het allemaal heel druk met onze carrière, onze kinderen, onze partner, ons sociaal leven en dus ook met social media. In al die hectiek doe je maar zelden dingen waar je echt heel bewust van geniet, aan jezelf kom je sowieso niet toe. 

Mindfulness

Heel lang vond ik mindfulness zweverig, had ik daar helemaal niets mee. Tot ik als bijscholing een cursus “mindfulness op school” ging volgen en ik merkte hoe met name de ademhalingsoefeningen me erg veel hielpen. En het zette me aan het denken, ik realiseerde me dat een groot gedeelte van mijn tijd en dus van mijn leven voorbij ging zonder dat ik me er echt bewust van was. En dat moest anders, zeker toen de burn-out toesloeg, want zo kon ik echt niet verder. En ik ging kijken waar ik vooral de fout in ging. Ik ben een Bourgondisch type, ik houd van lekker eten, van een heerlijk glas wijn, van gezellig een avond borrelen of spelletjes doen met ook weer allemaal lekkere dingen erbij. Maar juist op die momenten ging veel automatisch en als iets op was vroeg ik me af waar het gebleven was, ik had het niet bewust gegeten maar gewoon automatisch in mijn mond gestopt. Als ik nauwelijks wist dat ik het al gegeten had, had ik er zeker niet van genoten. En dat wilde ik veranderen, want ik realiseerde me dat ik mede daaraan mijn gewichtsproblemen te danken had.

Niet diëten maar genieten

Ik ben dus niet gestopt met de dingen te eten en te drinken die ik lekker vind, maar ik ben begonnen om de dingen waar ik van houd juist heel bewust te eten en te drinken. En wat er gebeurde was dat ik daardoor veel minder at en dronk, ik had veel eerder genoeg gehad. Als ik voorheen op dieet ging mocht ik veel dingen niet meer hebben, waardoor ik ze des te meer wilde. Maar nu kon ik eten en drinken wat ik wil, als ik het maar heel bewust en natuurlijk met mate deed. En dat ben ik blijven doen, omdat het zo eenvoudig is. Het is zo’n veel fijnere manier van leven, omdat ik nu echt heel erg kan genieten van wat ik eet, ik eet ook nooit meer dingen die ik niet lekker vind. Wat niet inhoudt dat ik alleen ongezonde dingen eet natuurlijk, integendeel, ik eet vooral gezonde dingen. Ik weet nu veel beter waarom ik eet, wat mijn lijf nodig heeft en ik zorg dat ik de goede voedingsstoffen binnen krijg. Dat maakt me veel fitter, veel energieker. Ik ben veel bewuster gaan kijken welke gezonde dingen ik nodig heb, welke ik allemaal lekker vind en op welke manier ik ze dan kan bereiden. Ook daar geniet ik van, ik eet nu om mijn lijf te onderhouden, om me gezond en fit te voelen, niet meer omdat ik mijn gevoelens weg moet eten. Want ook dat wordt een stuk beter als je mindful leeft.

De juiste balans

En nu gaat het goed met mijn gewicht, daar had ik vroeger niet op durven hopen. Alles, ook af en toe de ongezonde dingen, mogen eten en drinken, echt lekker eten, wanneer je honger hebt. Dat is de oplossing.  De kunst is om op deze manier je balans te vinden, uit te komen op een gezond gewicht dat bij jou hoort, weer trots op jezelf zijn als je in de spiegel kijkt, energie genoeg hebben om lekker met de kinderen of in mijn geval de kleinkinderen te kunnen ravotten, de kleding kunnen dragen die je wilt dragen, maar ook niet meer stiekem hoeven te eten maar open en bloot genieten van wat je eet. 

Wil jij dat ook?

Ik weet zeker dat ik jou erbij kan helpen als jij dit ook wilt gaan bereiken, samen komen we erachter wat jouw ideale leefstijl is. Je kunt meteen bij me starten als je dat wilt, klik hier om je aan te melden.

 

Veel liefs,

Ingrid