Schrijf het van je af!

Je herkent ze vast wel, die momenten dat je er echt even doorheen zit en dat je het gevoel hebt dat alleen chocolade nog maar helpt. En bij gebrek aan chocolade, wat er dan ook voor lekkers in huis is, dat pure emotie-eten. Helemaal geen honger, eigenlijk niet eens echt trek, maar je hebt het gewoon nodig op dat moment. Ik ken die momenten heel goed en ik weet ook hoe vaak ik voor de bijl ging op die momenten. Maar inmiddels heb ik gelukkig wat handvatten waarmee ik ze meestal kan voorkomen. Een van die handvatten is vandaag heel toepasselijk.

Dag van het handschrift

Want vandaag is het de dag van het handschrift. Er wordt steeds minder geschreven en dat vind ik zo jammer. Ik vond het als kind  heerlijk om zo netjes mogelijk te schrijven, ik werkte in mijn schriften op school graag met kleurtjes om aan te geven waar een nieuw hoofdstuk begon of een nieuwe paragraaf. Maar ook de pagina’s opleuken, ook al ging het om een vak op school waar ik helemaal niets mee had, vond ik heel erg leuk. Het maakte het werk wat ik voor school moest doen minder saai en het was makkelijker om de stof te leren als het er minder geestdodend uitzag. En vaak was het ook zo dat ik de pagina’s wel heel mooi gemaakt had maar eigenlijk geen idee had van wat ik had moeten leren 😊.

Waarom zou je het met de hand schrijven?

Tegenwoordig wordt er bijna alleen nog maar getypt, op de computer of op de telefoon. Kaartjes worden digitaal gemaakt en verstuurd, het mooie handschrift verdwijnt steeds meer.

Ik heb in de loop van de jaren gemerkt hoeveel het mij helpt als ik dingen van me afschrijf, echt schrijven, niet typen. En dan maakt het niet uit of dat in een dagboek is, in een eenvoudig notitieboekje of heel simpel op een los blaadje, het is heerlijk om iets aan het papier kwijt te kunnen. Want dat papier oordeelt niet, je kunt het later nog eens overlezen of juist niet, je kunt het bewaren, je kunt het verfrommelen, je kunt het zelfs verbranden om er ritueel afscheid van te nemen. En je lost er de problemen waar je eventueel mee zit misschien niet helemaal mee op, maar het helpt mij vaak wel om ze beter te overdenken, om duidelijker te krijgen waar de zere plek zit. En als ik ze aan moet pakken, ze met iemand moet bespreken, heb ik helder wat ik moet doen, wat ik vind, wat ik kan zeggen tegen die ander. Ik kan mijn verhaal er dan zelfs als spiekbriefje bij houden om zeker te weten dat ik uiteindelijk alles wat ik kwijt wil ook daadwerkelijk gezegd heb.

Het van me af schrijven kan ik natuurlijk ook op een computer doen, maar het schrijven op zich geeft me rust, ik kan me daar nog steeds net als vroeger in verliezen. Ik heb ook altijd graag willen kunnen tekenen en dat is me nooit echt gelukt, maar nu vind ik heel veel rust in handletteren, dat is eigenlijk een vorm van schrijven, maar dan tekenend. Heerlijk, ik kan het je aanraden!

Probeer het ook eens!

Mijn tip voor jou is, als je ergens mee zit, als je wat kwijt moet maar nog even niet met iemand kunt of wilt praten, als je merkt dat je in oude gewoontes vervalt terwijl je dat niet wilt, pak een stuk papier en een pen en ga schrijven. Schrijf het van je af, in de woorden die jij wilt gebruiken. Niemand hoeft het te lezen, je hoeft je nergens voor in te houden, jij kunt op papier zetten wat jij wilt en waar jij op dat moment behoefte aan hebt. Ook als je moeite hebt met je goede voornemens, zodra je merkt dat het niet lekker loopt, zet op papier wat de voors en de tegens zijn van het doorzetten van je goede voornemens, de kans is groot dat het je over je moeilijke moment heen helpt en je weer helemaal gemotiveerd verder kunt!

Ik ben heel benieuwd of je het gaat proberen en of het je geholpen heeft. Laat het even weten in een reactie.

Veel plezier met schrijven,
Ingrid