Lukt het jou om je aan je goede voornemen te houden?

Ken je dat? Je had je zo voorgenomen om in januari aan je gewicht te gaan werken, je was het echt van plan. Maar ja, 1 januari was het nog te gezellig, dan maar 2 januari. Maar 2 januari was het nog weekend, dat is ook geen leuk moment om te beginnen, dan maar 3 januari. Dus 3 januari, dan begin je echt. Maar er waren eigenlijk iedere dag meer redenen te bedenken om je van je goede voornemen af te brengen en inmiddels, 2 weken verder, is jouw goede voornemen helemaal naar de achtergrond verdwenen.

Hoe komt dat nou? Je was het dit keer zo stellig van plan.

Daar zijn meerdere redenen voor te bedenken, ik zal er een paar noemen.

Te streng:

Op zich begon het wel goed, maar ja, ergens misschien al wel op die eerste dag of in die eerste dagen of misschien zelfs in de eerste week, was het dieet toch wat te streng en had je toch echt zo’n zin in dat koekje, dat stukje chocolade, dat blokje kaas. En toen je dat had gepakt, pakte je er nog een, want ach, het was maar een klein koekje, een klein stukje chocolade, een klein blokje kaas. En voor je het wist had je zoveel meer gepakt dan je mocht van jezelf, toen maakte het voor die dag toch niet meer uit, toen mocht ineens alles en zou je de volgende dag wel weer opnieuw beginnen. Of nee, overmorgen, want morgen kwam eigenlijk ook niet zo goed uit.

Je bent dan echt te streng voor jezelf, je mag te weinig omdat je jezelf op een dieet zet en dat maakt, als je het een langere periode vol zou houden wel dat je gewicht verliest, maar de kans dat je het echt volhoudt is niet zo groot en bovendien komen de kilo’s weer net zo vlot terug als je met het dieet ophoudt. Zo streng is dus niet de oplossing.

Geen support:

Je wilde heel graag dit jaar je goede voornemen wel volhouden, maar omdat het vorig jaar niet gelukt was en je dacht dat anderen ervan uit zouden gaan dat goede voornemens bij jou toch zelden lukken, heb je het maar tegen niemand verteld. Dan hoefde je je tenminste niet te verantwoorden als het vervolgens inderdaad niet zou gaan lukken. Maar het niet vertellen maakt ook dat je bij niemand terecht kunt als je support nodig hebt, het maakt dat je alles in je eentje moet doen en als het een makkelijk voornemen zou zijn om gewicht te verliezen zouden er niet zoveel mensen zijn die dag in dag uit met dit probleem worstelen. We kunnen allemaal support gebruiken bij moeilijke dingen, dus ook bij het afvallen. Dus zorg dat je mensen om je heen hebt die je vertrouwt, die je kunnen aanmoedigen en bij wie je terecht kunt als het je even niet lukt.

Te veel willen:

Je begon zo goed, maar toen je op de tweede dag op de weegschaal ging staan, was er nog niets vanaf. En op dag 3 was er 2 ons vanaf, had je daar nou zo je best voor gedaan. Na een week was er misschien een schamele 7 ons vanaf, terwijl je toch wel echt had gehoopt, sterker, had gerekend op minstens een kilo per week. Dus dan maar een glas wijn en wat kaasjes op tafel, je hebt het verdiend, je hebt zo je best gedaan en het lukt toch niet. Als je de lat voor jezelf zo hoog legt gaat het je niet lukken, je moet echt een realistisch en gezond doel voor ogen hebben. En heel snel heel veel afvallen maakt dat je dan echt maar weinig mag eten, dat is niet lang vol te houden. Terwijl een gezonde leefstijl aanleren misschien niet meteen het gewicht met kilo’s tegelijk laat verdwijnen, maar als je een halve kilo per week afvalt, is dat veel langer vol te houden, is dat veel gezonder voor je lichaam, is dat veel beter voor je huid en het maakt dat de kans dat de kilo’s er blijvend afgaan veel groter is.

 Hoe is het bij jou gegaan?

Er zijn natuurlijk nog meer redenen te vinden waarom het niet lekker liep, maar ga eens voor jezelf na of in jouw geval één of meer van deze redenen meespeelden en of het misschien de moeite waard is om het nog een keer te proberen, maar nu op een gezondere  manier. Waarom is het bij jou niet of misschien wel juist wel gelukt om je aan je voornemen te houden?

Ik ben benieuwd!

Veel liefs,

Ingrid