Hoe het voor mij is geweest…..

Als kind voelde ik me al dik, lelijk. Ik vergeleek mezelf met mijn zusjes die allebei heel slank waren en dat deed mijn zelfbeeld geen goed. Ik voelde mezelf daardoor minder waard, minder leuk, ongelukkig. Dat gevoel ging ik weg-eten, waardoor ik van een gezonde meid zonder overgewicht veranderde in een puber met overgewicht, wat mijn negatieve zelfbeeld bevestigde.

Steeds weer besloot ik op dieet te gaan, maar steeds weer hield ik dat niet vol. De teleurstelling daarover at ik weg waardoor mijn gewichtsprobleem steeds groter werd. Zolang als ik me kan herinneren ben ik met mijn gewicht, mijn negatieve zelfbeeld en mijn onzekerheid bezig geweest, het bepaalde mijn leven.

 

Iedere blik in de spiegel, iedere zoektocht naar een broek die paste, bevestigde mijn gevoel dat ik dik was en er eigenlijk niet mocht zijn.

Als ik langs andere mensen liep en ze lachten ergens om ging ik ervan uit dat ik degene was waar ze om lachten, in mijn ogen was ik grotesk en werd ik daarom negatief bekeken.

Toen ik 20 jaar geleden met operatieve hulp eindelijk van mijn overgewicht af kwam was ik er nog lang niet. Want de reden waarom het overgewicht ontstaan was, het negatieve zelfbeeld en het gebrek aan zelfvertrouwen, dat bleef gewoon. En daarmee ook het emotie-eten, waardoor de focus in mijn leven toch op het gewicht en het diëten bleef liggen.

Ik liep steeds vast bij hulpverleners omdat ze zelf slank waren, ik had het gevoel dat ze mijn probleem niet zelf herkenden en ik geloofde daarom ook niet dat ze mij zouden kunnen helpen.

Iedere dag bepaalde mijn weegschaal mijn gevoel, het gewicht maakte of brak mijn dag.

Inmiddels ben ik er door heel veel (zelf-)studie achter hoe ik het probleem in de kern aan moest pakken, ik realiseerde me dat ik vaak te weinig at, dat ik niet de juiste voedingsstoffen binnenkreeg en dat dat zorgde dat ik het dieet niet vol kon houden. Ik ben gestopt met diëten, ging gezond eten en genieten van verantwoorde hoeveelheden ongezondere dingen. En nu kan ik, na zoveel jaren, eindelijk zeggen dat ik mijn gewicht onder controle heb. Ik hoef me niet meer te verstoppen, ik mag er zijn en ik ben gelukkig nu.

Sinds ik begrijp hoe belangrijk het is wat je eet en ook dat je voldoende eet, heb ik geen last meer van honger zonder dat ik een opgeblazen gevoel heb, geen last meer van snaaien omdat ik goed gegeten heb. Emotie-eten blijft een valkuil, maar zolang ik meer praat en mijn emoties op andere manieren verwerk, heb ik dat onder controle. Ik houd nu rekening met alle vijf de belangrijke pijlers van een gezonde leefstijl.

Ik kan nu mezelf zijn, ik ben gelukkig getrouwd, ben gezegend met geweldige kinderen en inmiddels 4 prachtige kleinkinderen en ik geniet van de dingen die ik met ze kan ondernemen.

Ik laat me niet meer tegenhouden nu maar leef mijn leven zoals ik het altijd graag gewild had. Als anderen mij omschrijven noemen ze me empathisch, creatief, doelbewust en vol humor en ik ben zo trots dat dat de manier is waarop mensen me nu zien. Ik geniet van het leven en straal dat ook uit.